Palaestra

Hoe je als gemeente een sportieve levensstijl stimuleert

Hoe je als gemeente een sportieve levensstijl stimuleert

Geplaatst op

Het aannemen van een gezonde levensstijl krijgt steeds meer aandacht onder de Nederlandse bevolking, waardoor er meer personal trainers, sportscholen en bootcamps worden gegeven dan ooit tevoren. Men is zich steeds bewuster van hun voedingspatroon en let steeds meer op de voedingswaarden. Toch zijn er in verschillende dorpen en steden nog onvoldoende mogelijkheden om te sporten of ontbreekt de stimulus vanuit de gemeente. Om gemeenten te helpen hun inwoners een gezondere levensstijl aan te leren en een sportieve activiteiten te stimuleren, hebben we in dit blog enkele tips op een rijtje gezet. 

Voldoende gratis sportmogelijkheden

Zorg er als gemeente zijnde voor dat je voldoende gratis sportmogelijkheden biedt. Dit kan ik allerlei verschillende vormen: van speeltuinen tot aan aangelegde voetbalveldjes. Er zijn al vele gemeenten die het goede voorbeeld geven door fitnessapparaten te plaatsen die voor iedereen gratis zijn te gebruiken. Daarnaast kun je als gemeente een voetbalveld of tennisbaan aanleggen in woonwijken waar veel gezinnen met jonge kinderen wonen. Hierdoor stimuleer je niet alleen de kinderen in de wijk om sportief bezig te zijn, maar biedt je ook de ouders de mogelijkheid om te sporten zonder dat ze lid hoeven te zijn van een tennisvereniging. 

Organiseer sportevenementen

Om de inwoners van je gemeente aan te sporen gezond te leven en voldoende te bewegen, raden we je aan om veel sport gerelateerde evenementen te organiseren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een beachvolleybaltoernooi voor alle organisaties en bedrijven in de gemeente, jaarlijks terugkerende duurloop of terugkerende sportdagen op het plaatselijke sportcomplex. 

Gezonde voeding in scholen en sportkantines

Een stap verder in het creëren van een gezonde levensstijl is het verzorgen en aanbieden van gezonde voeding is sportkantines en op scholen. Op die manier blijven kinderen gezond en creëer je een stukje bewustwording onder de jongeren die ze de rest van hun leven bij zich dragen. 

Focus op de jeugd zonder de ouderen te vergeten

Door een sportieve levensstijl te promoten onder de jongeren zorg je er als gemeente ook voor dat kinderen meer samen gaan spelen. Het samenspelen met leeftijdsgenoten is enorm belangrijk in de ontwikkeling van het kind en zorgt ervoor dat hij of zij zijn sociale vaardigheden verbeterd en leer samen te werken. Daarnaast is het eveneens belangrijk om voldoende activiteiten te organiseren voor ouderen. Vitale ouderen hebben de behoefte om een lekkere wandel- of fietsroute te maken. Zorg er dan ook voor dat er voldoende routes zijn aangelegd en deze goed worden onderhouden. 

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden